Landinformatie Cuba

Even geduld a.u.b.

Bekijk de beste prijzen

De meeste bezoekers vonden de beste prijs voor Cuba bij :

Hoe er te komen per vliegtuig, auto, bus, trein

Per vliegtuig
Lijn- en chartervluchten op o.a. Havana en Varadero.
De vliegtijd naar Cuba bedraagt ongeveer 11 uur.
Voor meer informatie kijk op vakantie.selector.nl.

Reizen in het land zelf

Bij de meeste hotels staan turisttaxi’s klaar waar u gebruik van kunt maken. Het is aan te raden meteen een afspraak voor de terugweg te maken omdat het moeilijk is een lokale taxi te vinden als u na genoten plezier in het hartje van de stad weer terug wilt naar uw hotel.

Openbaar Vervoer
De trein is langzamerhand het belangrijkste en meest frequent rijdend vervoermiddel. U moet dan wel voorbereid zijn op vertragingen en oponthoud vanwege pech. Ongeveer alle delen van het eiland zijn per trein te bereiken. In de stad is het openbaar vervoer geregeld door middel van de bus. De bus rijdt zeer onregelmatig, de wachttijden zijn lang en als de bus eindelijk komt, is het vaak volledig afgeladen. Hetzelfde probleem geldt voor de busservice tussen de belangrijkste steden.

Huurauto
Autorijden in Cuba is geen enkel probleem, maar houdt u wél rekening met een aantal factoren. De autowegen tussen de grote steden zijn over het algemeen van goede kwaliteit. De kleinere, provinciale wegen zijn van mindere kwaliteit en hebben nogal eens onverwachte gaten en kuilen. De matige bewegwijzering werkt soms verwarrend, en dus bent u af en toe aangewezen op een vriendelijke, behulpzame Cubaan. Er is weinig motorverkeer op de wegen, maar des te meer andere gebruikers: in Cuba ontmoet u fietsers, ossenkarren en complete veestapels op de weg.
De bestuurder dient minimaal 21 jaar te zijn en beschikt tenminste één jaar over een Nederlands/internationaal rijbewijs.
Lifters
Let goed op wanneer u lifters meeneemt. U kunt ze meenemen, maar er zijn berichten over diefstal van goederen uit de auto. Het is daarentegen wel een heel leuke manier om in contact te komen met de lokale bevolking.

Reisdocumenten

U hebt een geldig paspoort nodig dat na terug komst in Nederland nog 6 maanden geldig moet zijn, een terug- of doorreisticket, plus een toeristenkaart. Deze laatste is verkrijgbaar bij het Cubaans Consulaat in Rotterdam. Als u langer dan een maand op Cuba wilt veblijven, moet u zich na een maand melden bij de vreemdelingenpolitie op Cuba voor een visum.
Voor een zakenreis hebt u een visum nodig. Daar moet u langer op wachten: ongeveer zes weken. Journalisten moeten eveneens een visum aanvragen. Om Cuba binnen te mogen, moet u ten minste twee overnachtingen in een hotel geboekt hebben.

Grensbepalingen

 Etenswaren mag u niet meenemen, dus geen vlees, vis, groenten, kaas of fruit. U mag drie flessen drank meebrengen en een slof sigaretten. Dieren zijn welkom als ze de nodige papieren hebben en ze moeten 14 dagen in quarantaine. De Cubaanse peso, die u trouwens nauwelijks nodig hebt, mag u niet uitvoeren. Verder mag u geen inheemse natuurproducten uitvoeren, zoals schelpen en slakkenhuizen; en zeker geen producten van beschermde planten- en diersoorten, dus geen zwart koraal, schildpadschild, vlinders, ivoor of reptielenhuid. Om krokodillenproducten uit een Cubaans broedgebied mee te nemen, moet u papieren hebben die aantonen dat u ze op wettelijke wijze hebt aangeschaft.

Betalen in het land

Het aangewezen betaalmiddel op Cuba is de zogenaamde ‘Peso Convertible’ (CUC), de converteerbare Peso, welke probleemloos kan worden omgewisseld aan de hotelreceptie, bij de wisselkantoren en de banken tegen de euro. De wisselkoers wordt conform de internationaal geldende standaard berekend, waarbij de US dollar als basis wordt genomen in een verhouding van 1 op 1 (met andere woorden: 1 CUC = 1 USD). Sinds 8 november 2004 wordt de Amerikaanse dollar niet meer geaccepteerd als cash betaalmiddel. Sinds die datum geldt de ‘Peso Convertible’ als wettig betaalmiddel, zowel voor de Cubaanse bevolking als voor de buitenlandse bezoekers. De munt is van toepassing op cash aankopen in winkels, hotels, restaurants, bars, cafés, taxi’s, bij autoverhuurbedrijven en overige ondernemingen die tot november 2004 de US dollar als betaalmiddel aannamen.
In de meeste toeristische bestemmingsgebieden kan in de praktijk ook met de euro worden betaald. Dit geldt voor de regio’s: Varadero, Jardines del Rey, St. Lucia, Playa Covarrubias en de strandgebieden van Holguin.
Buitenlandse bezoekers kunnen tevens op de internationale luchthavens de ‘Peso Convertible’ in vreemde valuta terugwisselen.
Creditcard: In hotels, grote restaurants en winkels met een uitgebreid assortiment worden Visa en Mastercard/Eurocard creditcards geaccepteerd. Niet geaccepteerd worden: American Express en Diners Club creditcards. Ook de E-go creditcard van de Postbank wordt niet geaccepteerd. Bij gebruik van een creditcard kan het voorkomen dat er 3% extra kosten in rekening worden gebracht. Er zijn geen geldautomaten beschikbaar dus met een Nederlandse pinpas kunt u niet terecht in Cuba.

Inentingen gezondheid

Voor Cuba zijn geen inentingen noodzakelijk. Het Landelijk Centrum voor Reizigersadviezen (LCR) beveelt echter wel DTP (Difterie-Tetanus-Polio)-vaccinatie en Hepatitis A vaccinatie aan.
Op de website van het Lcr kunt u uitgebreide informatie over vaccinaties krijgen.

Elektriciteit

In oudere hotels kan het voorkomen dat het voltage 110 volt is. De nieuwe hotels hebben een combinatie van 110 en 220 volt. De stopcontacten zijn geschikt voor platte polen dus een universele adapter is aan te bevelen.

Klimaat

Cuba heeft een subtropisch klimaat. De gemiddelde temperatuur is 25 °C; In januari gemiddeld 21 °C. In juli en augustus kan de temperatuur oplopen tot 40 graden. Gelukkig zorgt de noordoostpassaat voor een verfrissend windje. De natte periode loopt van mei tot september. Dan valt er dagelijks wel een bui, maar het regent zelden een hele dag. Het gemiddelde aantal dagen met zon is 330! Het zeewater is het hele jaar door warm, tussen de 25 en 29 °C.

Taal

De officiële taal is Spaans. In de grotere hotels spreekt men over het algemeen wel Engels en/of Duits.

Bellen vanuit en naar het land

Wilt u vanuit Cuba naar Nederland telefoneren, dan draait u 00-31. De thuisblijvers die vanuit Nederland naar Cuba willen bellen, doen dat door eerst 00-53 te draaien.

Ambassades, consulaten en verkeersbureaus

 Cubaanse ambassade
Mauritskade 49
2514 HF Den Haag
Tel 070-3606061

Consulaat-Generaal Cuba
Stationsplein 45-C
3013 AK Rotterdam
Tel 010 2067333

Nederlandse ambassade in Cuba
Calle 8 entre 3ra y 5ta
Miramar, La Habana Cuba
Tel 00-53-242708

Cubaans Toeristisch Informatie Centrum
Postbus 179
8100 AD Raalte
Tel 0572-353557
Mobiel 06-53670566

Nationale feestdagen

In Cuba kent men zowel nationale feestdagen als gedenkdagen. Hieronder vindt u een overzicht van de nationale feestdagen;
1 januari                     Bevrijdingsdag, grote feestdag ter herinnering aan 1959
2 januari                     Overwinningsdag
1 mei                         Dag van de arbeid
25/26 juli                   Verjaardag van de bestorming van de Moncadakazerne

Gedenkdagen en toeristische feestdagen zijn;
28 januari                   Geboortedag José Martí
14 februari                 Valentijnsdag, dag van de verliefden
24 februari                  Begin van de onafhankelijkheidsoorlog van 1895
8 maart                      Internationale dag van de vrouw
13 maart                    Dag van de studentenbestorming van het presidentiële paleis in 1957
19 april                        Dag van de overwinning in de Varkensbaai
in april                        Festival del Pregón (roep van straatventers) in Santiago de Cuba
2e zondag in mei        Moederdag
17 mei                       Dag van de boeren
in juni                         Cucalambé festival, folklore festival in Las Tunas
13 juni                        Viswedstrijd E. Hemingway in Marina Hemingway
3e zondag in juni        Vaderdag
3e zondag in juli        Kinderdag en kindercarnaval
18 juli-8 augustus       Carnaval in Havana en Santiago de Cuba
30 juli                         Dag van de helden van de revolutie
8 oktober                   Dag van de dood van `Che' Guevara in Bolivië
10 oktober                 Dag van de cultuur
28 oktober                 Gedenkdag voor Camilo Cienfuegos
1 november               Rode zondag, vrijwillige werkdag
27 november             Dag van de dood van de acht medicijnenstudenten in 1871
in november              Om het jaar internationaal muziekfestival in Varadero
2 december               Dag van de gewapende revolutionaire macht (landing van de Granma)
7 december               Dag van de dood van Antonio Maceo
28 december             Dag van de onschuldigen; wordt soms wel en soms niet gevierd

Tijdsverschil

In de wintertijd is het in Cuba zeven uur vroeger dan in Nederland. In de zomertijd is het zes uur vroeger dan in Nederland.

Openingstijden

Maandag t/m zondag van 10.00 t/m 19.00 uur zijn de winkels geopend. Op vrijdag zijn de meeste winkels gesloten.