Landinformatie Zwitserland

Even geduld a.u.b.

Bekijk de beste prijzen

De meeste bezoekers vonden de beste prijs voor Zwitserland bij :

Hoe er te komen per vliegtuig, auto, bus, trein

Per vliegtuig
Lijn en chartervluchten. Zwitserland heeft vier internationale luchthavens: Zürich, Genève, Basel en Bern. O.a. KLM, Easyjet en Swiss hebben dagelijkse vluchten op diverse bestemmingen in Zwitserland.
Een vlucht naar Zürich, duurt ongeveer 2 uur.
Per bus
Er zijn veel georganiseerde reizen per bus naar Zwitserland o.a. door De Jong Intra en OAD.
Per trein
Vanuit Nederland zijn de grote steden in Zwitserland goed per trein te bereiken.
Per auto
Veel toeristen gaan met eigen vervoer. Wie gebruik maakt van de Zwitserse autosnelwegen heeft een "Autobahnvignette" nodig, die +/- 40 Zwitserse francs per jaar kost voor personenvoertuigen. De sticker dient als bewijs van betaling aan de binnenzijde van de voorruit geplakt te worden. Het autobahnvignet is in Nederland verkrijgbaar bij de ANWB. Het is ook te koop aan de Zwitserse grens. Voor een personenauto met caravan of aanhangwagen zijn twee vignetten nodig, 1 exemplaar op de auto en 1 exemplaar op de caravan of aanhanger.

Reizen in het land zelf

Per vliegtuig
Swiss verzorgt ook binnenlandse vluchten in Zwitserland tussen de vliegvelden van Zürich, Genève, Basel, Bern en Lugano

Per auto
In Zwitserland is het dragen van autogordels voor- en achterin verplicht evenals het dragen van een valhelm voor motorrijders en bromfietsers.
De maximumsnelheid binnen de bebouwde kom is 50 km per uur. Buiten de bebouwde kom, met uitzondering van autosnelwegen, geldt een maximumsnelheid, indien niet anders is aangegeven, van 80 km per uur. Op autosnelwegen is de maximumsnelheid 120 km per uur. Op andere autowegen 100 km per uur.
Als de wegentoestand het vereist, is het gebruik van sneeuwkettingen 's winters op bepaalde (berg)wegen verplicht. Dit wordt ter plaatse met een speciaal bord aangegeven. Het gebruik van spijkerbanden (spikes) is van begin november tot eind maart toegestaan, echter niet op autosnelwegen. Het cijfer 80 (maximale snelheid) moet aan de achterzijde van het voertuig zijn aangebracht.

Reisdocumenten

Voor het reizen in Zwitserland heeft u een geldig reisdocument nodig.
Dat betekent een geldig paspoort of een geldige Europese identiteitskaart.
NB. Bij het verzilveren van travellercheques moet u zich legitimeren met een geldig paspoort. Daarom raden wij u aan een geldig paspoort mee te nemen.

Betalen in het land

De Zwitsere munteenheid is de Zwitserse Frank. 1 Euro is ongeveer 1,47 Zwitserse Frank. De in- en uitvoer van Zwitsers geld is onbeperkt, evenals de invoer van buitenlandse valuta's. Reischeques en bankbiljetten kunnen in Zwitserland worden ingewisseld bij banken, officiële wisselkantoren, op spoorwegstations of bij reisbureaus. Hotels en winkels die geld wisselen houden niet altijd de officiële koers aan. Eurocheques worden niet meer geaccepteerd. Met de Europas kan bij geldautomaten in Zwitserland met aanduiding "International" geld worden opgenomen. De meest gebruikte creditcards in Zwitserland zijn die van American Express, Eurocard/Mastercard, Diners en Visa.

Elektriciteit

Netspanning is 220 Volt. Voor het aansluiten van in Nederland vervaardigde apparaten is vaak wel een verloopstekker nodig, aangezien Zwitserland afwijkende stekkers en contactdozen heeft.

Klimaat

Door zijn centrale ligging in Europa staat het weer in Zwitserland onder invloed van vier belangrijke Europese weersstromingen van de Atlantische Oceaan, Noord-Europa, de Middellandse Zee en het oostelijke vasteland. Het Mittelland heeft een gematigd klimaat, maar het weer in de andere regio's kan behoorlijk van elkaar verschillen.
De hoogteligging is van beslissende invloed op de temperatuur van de verschillende plaatsen, terwijl ook de ligging op de noordelijke of de zuidelijke berghelling grote betekenis heeft voor de duur van de zonnestralen.
De oostenwinden veroorzaken in Zwitserland stil en helder weer. Een hogedrukgebied in de Povlakte en met name een lagedrukgebied boven Frankrijk veroorzaken de Zuid-Föhn. In andere delen van het land treden lokale winden op als berg- en dalwinden; aan de binnenrand van de Jura komen valwinden voor.

Taal

In Zwitserland wordt Duits, Frans en Italiaans gesproken.

Alarmnummers

Politie 117
Brandweer 118
Reddingshelicopter 1414,
Wegenhulp TCS 140,
Ambulancedienst 144

Bellen vanuit en naar het land

Wilt u vanuit Zwitserland naar Nederland telefoneren, dan draait u 00-31. De thuisblijvers die vanuit Nederland naar Zwitserland willen bellen, doen dat door eerst 00-41 te draaien. Voor collectgesprekken dient u nr.: 0800-55.00.31 te draaien.

Ambassades, consulaten en verkeersbureaus

Ambassade van Zwitserland in Nederland
Lange Voorhout 42
Postbus 30913
2514 EE Den Haag
Tel 070 - 364 28 31

Ambassade en consulaat van Nederland in Zwitserland
Kollerweg 11
CH-3006 Bern
Tel 031-352 70 63

Zwitserland Toerisme
Postbus 75387
1070 AJ Amsterdam
Tel 00800 100 200 30 (gratis) bereikbaar van 8:00uur - 21:00uur)

Nationale feestdagen

6 januari 2007: Driekoningen / Epifanie
6 april 2007: Goede Vrijdag
8 en 9 april 2007: Pasen
17 mei 2007: Hemelvaart
27 en 28 mei 2007: Pinksteren
1 augustus 2007: Nationale vrije dag, eedgenootschap
4 oktober 2007: Sint Franciscus
26 oktober 2007: Vlaggendag
1 november 2007: Allerheiligen
2 november 2007: Allerzielen
25 en 26 december 2007: Kerstmis

Tijdsverschil

Er is geen sprake van tijdsverschil.

Openingstijden

Winkels
ma. t/m vrij. van een uur of 9 tot een uur of 6, za. tot ongeveer 17.00 uur. De meeste winkels zijn tussen de middag gesloten.
Postkantoren
ma. t.m vrij. van 7.30 t/m 18.30 uur; in kleinere plaatsen zijn ze tussen de middag vaak gesloten. In grote steden zijn ze vaak op za. ochtend tot 11.00 uur geopend.
Banken
ma. t/m vrij. van 8.30 t/m 16.30 uur; in dorpen hebben de banken vaak een middagpauze.

Acties voor Zwitserland